Inlägg

GLOBAL AKTIONSDAG FÖR KLIMATET – 25/9

Varmt välkomna på ytterligare en global aktionsdag för klimatet! Klimatkrisen tar inte paus. Det gör inte klimatrörelsen heller. Tillsammans visar vi makthavare lokalt och globalt att vi vill ha förändring NU! Den 25 september kommer Uppsala och tusentals andra platser världen över anordna klimatstrejker och vi har alla samma tydliga budskap:

  • Håll uppvärmningen under 1,5 grader!
  • Lyssna på forskningen!
  • Säkerställ klimaträttvisa!

I Uppsala är planen att genomföra demonstrationen på Forumtorget i centrala Uppsala kl 15-17. Samtidigt kommer små grupper av demonstranter om två till sex personer att förflytta sig till gathörn runt om i staden och på så sätt sprida ut demonstranter och budskap på en större yta. Om man väljer att gå ut i ett mindre sällskap eller vill stå på Forumtorget är upp till varje enskild person. Skyltarna som kommer finnas att låna kommer att förvaras på Forumtorget! Därmed behöver alla mötas upp på torget, oavsett om man vill stå där eller någon annanstans. Gruppindelning kommer att ske på torget i samband med skyltutdelningen, men demonstranter som kommer senare kommer naturligtvis att kunna ansluta sig till en liten grupp vid önskemål.

För att synas när vi står i dessa mindre grupper uppmuntrar vi alla att bära ett plagg som är gult eller att ta med sig en gul reflexväst. Det finns också reflexvästar att låna om man inte har något eget plagg att ta med.

Eftersom vi fortfarande vill värna om varandra utifrån smittorisk kommer den här demonstrationen att ha flera säkerhetsåtgärder.

FÖR DET FÖRSTA – Om du vill vara med och demonstrera, anmäl gärna “Kommer” i Facebookevenemanget. Då kan vi lättare överblicka hur många som avser att komma.

FÖR DET ANDRA – Målet för den här globala aktionsdagen är inte att vara så många som möjligt, utan att vara på så många platser som möjligt! Det innebär att man gärna får göra egna demonstrationer på andra platser. Man kan också strejka hemifrån. Lägg gärna upp bilder från dessa demonstrationer i eventet med hashtaggarna #ClimateStrikeOnline och #klimatstrejkuppsala.

FÖR DET TREDJE – Alla som deltar behöver visa gott omdöme och hålla avstånd till andra demonstranter och personer som rör sig på stan. Vid behov kommer säkerhetsansvariga att övervaka utdelningen och återsamlingen av skyltar och utlånade reflexvästar. Det kommer att finnas handsprit att tillgå på Forumtorget. Använd munskydd om du vill använda en extra säkerhetsåtgärd. Strejka hemifrån om du känner dig minsta förkyld.

Det här är en efterlängtad aktionsdag! Vi ser fram emot att se både nya och gamla ansikten igen. Vi ses på Forumtorget den 25/9 kl 15:00!

Tillsammans är vi starkast!

Fridays For Future Sverige kampanjsida om den globala klimatstrejken

Skostrejk för klimatet

Den 28 augusti anordnades skostrejk på Forum torget. Skor placerade på Forumtorget som symbol för alla som inte kan delta i klimatstrejkerna på grund av Corona utbrottet.

Det är 4:e månaden som det anordnas nationell skostrejker för klimatet på ett flertal platser i Sverige och även om runt om i världen. P4 Uppland reportage från förra skostrejken den 24 juli

Missa inte heller nästa globala aktionsdag den 25 september

100:e fredagen med Klimatstrejk!

Den 21 augusti anordnades den hundrade klimatstrejken i Uppsala. Den första klimatstrejken hölls den 28 september 2018. och därefter har det hållits klimatstrejker varje fredag. Vi har även deltagit i de stora globala strejkerna som anordnas några gånger per år med hundratals deltagare i Uppsala samt också anordnat manifestationer vid Uppsala kommunfullmäktiges möten. Nu under Corona utbrottet anordnar vi även digitala strejker samt skostrejker där vi ställt ut skor för att representera alla som inte kan delta på fredagarna. Vi har även anordnat workshops om klimatfrågan.

Du är varmt välkommen att strejka med oss! Vi ses varje fredag 15-17 på Forumtorget. Du kan även lägga upp bilder med hashtaggarna #ClimateStrikeOnline #klimatstrejkuppsala i sociala medier för att delta i den digitala strejken. Tillsammans gör vi skillnad!

Skostrejk 24 juli

Den 24 juli anordnades det skostrejk på Forumtorget i Uppsala, där skor placerades på på Forumtorget som symbol för alla som inte kan delta i klimatstrejkerna på grund av Corona utbrottet. Det är 3:e månaden som det anordnas nationell skostrejker för klimatet på ett flertal platser i Sverige. Den här gången tillsammans med klimatstrejkare i USA och Kanada. 

I Uppsala var 41 par skor utplacerade på Forumtorget tillsammans med runt tio klimatstrejkare och en orkester med tre deltagare. P4 Uppland rapporterade från skostrejken.